Narcisoidni Poremećaj Ličnosti (NPL)

     

       Moderan nacin za razvijanje poremećaja ličnosti jeste ‘postovanje’ ili dodavanje previše fotografija na društvene mreže može vas pretvoriti u narcise, pokazuje novo istraživanje.

       Ljudi koji često dodaju slike na društvene mreže postali su čak 25% više narcisoidni za četiri meseca trajanja istraživanja. Ovo povećanje mnoge je dovelo iza granice normalnog, u zonu narcisoidnog poremećaja ličnosti. Medjutim, oni koji su delili tekstualne poruke i statuse putem mreža, kao što je Tviter (Twitter), nisu se promenili.                                                                                                                                                                           Ova tema bila je povod mnogih rasprava, a o čemu se radi objasnio je profesor Fil Rid (Phil Reed), koji je vodio studiju:                                                                                                                                                                       “Postojale su pretpostavke o vezama između nacisizma i objavljivanja vizuelnog sadržaja na društvene mreže, kao što je Fejsbuk (Facebook), ali nije bilo poznato da li narcisi preovlađuju među korisnicima ovakvih mreža, ili su mreže povezane sa rastom narcisizma. Rezulati su pokazali da su oba slučaja učestala, ali pokazuju da objavljivanje ‘selfija’ verovatno dovodi do višeg stadijuma narcisizma.”

      Istraživanje je pratilo 74 ljudi, starosne dobi od 18 do 34 godine u periodu od 4 meseca. Pratile su se njihove društvene mreže, zajedno sa narcisoidnim osobinama koje ispoljavaju. U proseku, bili su aktivni na mrežama oko 3 sata dnevno, dok su neki uspevali da to radi čak 8 sati.

      Profesor Rid kaže:

“Uzimajući naš uzorak kao predstavnika cele populacije, nema sumnje da petini populacije preti rizik od razvijanja narcisističkih karakteristika koje su povezane sa preteranim korišćenjem društvenih mreža. Činjenica da je dominantna upotreba drušvenih mreža za učesnike bila vizuelna, uglavnom putem Fejsbuka, govori da bi ovaj poremećaj ličnosti mogao postati učestaliji, ukoliko ne uvidimo opasnosti ove forme komunikacije.”

      Profesor Roberto Truzoli, ko-autor studije, kaže:

“Korišćenje vizuelnih duštvenih mreža može da naglasi shvatanje narcisoidnih osoba da su u centru pažnje. Izostanak trenutne ‘direktne’ društvene cenzure, može im dati priliku da naglase aspekte svoje ličnosti, prikažu sebe na grandiozan način i realizuju fantazije o omnipotenciji.”