Koji način ishrane je najbolji za vaš mozak?

       Dijeta siromašna proteinima, a bogat a ugljenim hidratima povezana je sa očuvanjem mentalne kondicije, pokazuje novo istraživanje.

      Miševi koji su ovako hranjeni, a u neograničenim količinama, pokazali su veliko poboljšanje memorije i sposobnosti učenja novih veština, kao i opšteg zdravlja mozga.                                                                                    U eksperimentalne svrhe, miševi su hranjeni složenim ugljenim hidratima kao što su mleko i sir. Rezultati su pokazali da je takav režim pozitivno uticao na hipotalamus, mozdanu strukturu odgovornu za učenje i pamćenje. Profesor David Le Kotur  (Le Couteur) kaže:                                                                                            “Hipotalamus je obično prvi deo mozga pogođen neurodegitivnim bolestima kao što je Alchajmer. Ova dijeta pokazala se uspešnom u poboljšavanju funkcije hipotamulusa kod miševa, a kada je unos kalorija sa ovim režimom smanjen, proces je još efektivniji.”

      Već dugo je poznato da restriktivne dijete garantuju ljudsku dugovečnost, ali da ih je teško održavati. Ovo je jedna od prvih studija koja kaže da bi ishrana siromašna proteinima, a bogata ugljenim hidratima od ogromne važnosti. Devin Val (Devin Wahl), glavni autor ove studije, rekao je:                                                  “Imamo skoro čitav vek kvatitetnog istraživanja na ovu temu koja otkrivaju najmoćniji način ishrane koji održava i poboljšava zdravlje mozga, a takođe odlaže pojavu neurodegenerativnih oboljenja kod glodara. Međutim, velika većina ljudi ima veliki problem sa restrikcijom unosa kalorija u organizam, a naročito u zapadnim zemljama, gde je hrana puna kalorija na svakom ćošku. “

      Ovaj način ishrane nije ništa novo, mnoge civilizacije znale su beneficije određenih vrsta hrane za mozak, sada je sve to samo naučno dokazano. Profesor David dodaje:                                                                                    “Tradicionalna ishrana Okinave (Japansko ostrvo) je, što se poklapa sa našom studijom, bazirana na oko 9% proteina i to iz nemasne ribe, soje i biljaka. Interesantno je da je glavni izvor ugljenih hidrata sladak krompir.”

Još neke namirnice koje pospešuju rad mozga jesu orašasti plodovi, semnke bundeve, paradajz, brokoli, borovnice, kafa i zeleni čaj.