5 razloga zbog kojih ne treba ući u brak

Šta bi se desilo kada bismo birali svoje životne partnere malo pametnije? Kako bi to izgledalo? Da li bi mentalno i emocionalno zdravlje naše dece bilo bolje? Koliko bi nam život bio produktivniji i mirniji? Istina je da zrdravi brakovi imaju moć da nas učine srećnijim, čak i fizički zdravijim. 
Deca koja odrastaju uz roditelje koji vole i poštuju jedno drugo zaštićena su od sijaseta problema, uključujući probleme sa društvom, zdravljem, emotivne i probleme sa učenjem.
Sa druge strane, nezdrav brak može biti poguban i po decu i po roditelje.
 
Stalno uključivanje ili izloženost konfliktima utiče na kvalitet života, produktivnost i ima tendenciju da skrati životni vek. Istraživanja su pokazala da telomeri (strukture koje se nalaze na krajevima hromozoma i koje se povezuju sa dugovečnošću) ubrzavaju proces starenja ćelija kada je osoba izložena konstantnom stresu, konfliktima u emotivnoj vezi. 
Dobar izbor stalnog partnera može uticati na svaki aspekt vašeg života i života vaše dece. 
 
Pred vama je 5 načina koji vam mogu pomoći da ozbiljne veze i brakove shvatite nešto ozbiljnije, tako što ćete se venčati sa svojim mirom, emotivnim zdravljem i blagostanjem:
 
1. Ne venčavajte se da biste dokazali nešto.
Bilo to ispravno ili ne, prema našim shvatanjima, čin stupanja pred oltar ili matičara predstavlja simbol uspeha, prosperiteta, sreće, zrelosti i stabilnosti. Kao rezultat toga imamo ljude koji nesvesno koriste brak da bi dokazali nešto sebi ili drugima. Neki se venčavaju da bi pokazali roditeljima da su sada samostalni i potpuno odrasli, neki to čine da bi dokazali bivšim partnerima da su ih preboleli ili da bi pobegli od svoje porodice. Mnogi tako uveravaju sebe da im predstoji srećna budućnost i da su ‘normali’. Na kraju dana, brak ne dokazuje ništa. Umesto toga, dokažite sebi da možete da održavate zdravu vezu ovde i sada. Radite na tome da budete svoji, da komunicirate i volite nekoga baš takvog kakav jeste.
 
2. Ne stupajte u brak da biste zbrinuli nekog ili da biste bili zbrinuti,
Poriv da se starate o nekome ili da se neko stara o vama je jak zato što je doslovno povezan sa našim nervnim sistemom. U redu je osećati da je nekome stalo do vas, i da želite da volite druge. Nije u redu lutati okolo u potrazi za osobom koje će činiti za vas ono što ne možete sami. I nije u redu činiti za druge ono što bi trebalo da urade sami. Morate biti samostalna osoba da biste mogli biti deo zdrave zajednice. U suprotnom, bićete zbunjeni i preopteretiće vas i tuđ i vaš teret. Srećni brakovi su u stvari partnerstva u kojima svaki član može da se stara o sebi, a još bolji je u timu. Da biste sa nekim izgradili takvo partnerstvo, naučite ne samo kako da budete samostalni, već i kako da uživate u tome. 
 
3. Nemojte se venčavati da biste osetili da vredite.
Konačno, upoznali ste osobu svojih snova. Ta osoba je sve što vi niste i i osećate se potpunim i vrednim kao nikada do tad. Ako se osećate ovako, uključite alarm: Imamo problem. Ono što ste otkrili nije prava ljubav, već lažno blago. Ako se nikada niste osećali kao kompletna osoba koja vredi, nemojte ni ulaziti u romantičnu vezu. Ona će vas samo izneveriti jednostavno zato što nam niko ne može dati vrednost, ako je ne damo sami sebi. Radite na sebi pre nego što se upustite u bilo kakav ozbiljniji odnos.
 
 
4. Nemojte pred matičara zato što mislite da vam ističe vreme.
Dešavaju se slučajevi da osoba dođe u određene godine kada misli da treba da se skrasi, jer šta bi drugo radila? Gledaju svoje prijatelje, rođake i kolege kako osnivaju porodice i strahuju da će jedini ostati sami. Ponos i strah ih tada nateraju da i sami uskoče u sve to, verovatno pre nego što su zaista spremni. Budite hrabri, dopusti sebi i da ostanete poslednji bez prstena na ruci. Čekanje je teško, ali par dodatnih godina može napraviti razliku između naglog braka koji neće doneti ništa dobro i zdravog u kome ćete uživati.
 
5. Ne venčavajte se da biste imali porodicu koju niste imali kao dete. 
Rane iz detinjstva teško zarastaju. Primamljiva prečica oko bola je verovanje u fantaziju da će vam brak dati porodicu koju nikada niste imali – i koju zaslužujete. Možda obećavate sebi i svom partneru da nikada nećete ponoviti šablone ponašanja i atmosferu u kojoj ste odrasli. Verujete u sebe i u svoju ljubav. Želite da pokupite razočaranje, bol ili zlostavljanje iz detinjstva i pretvorite ga u nov brak i eventualnu porodicu. Na žalost, ovo neće uroditi plodom. Sve dok ne zalečite stare rane, sami ili uz pomoć terapeuta, nastaviće da vas muče, bez obzira na to sa kim stupite u brak. Pogledajte duboko u sebe, pre nego što se obavežete, razumite sebe, dajte ranama vremena da zarastu.


Pošaljite ovu stranicu svojim prijateljima kako bi kvalitetno ušli u svetu zajednicu braka.

Zapratite nas na Instagramu i svakodnevno uživajte u novim naučnim objavama: www.instagram.com/psihologija_kaze